top of page

                                         Забележителности
                                                     

 

Народен театър Иван Вазов
 


Народният театър Иван Вазов в град София е построен по проект на немски архитект и е първата театрална сцена на България и национален културен институт. Впечатляващата сграда на театъра е създадена в периода 1924-1928 г. За театъра се доставя специална механизация, каквато имат само най-престижните театри в света. В репертоара на театъра може да видите произведения на най-видните представители както на класиката, така и на съвременната световна и българска драматургия.
 

Църква Света София

 

 

 


 

"Света София" и "Св Георги" са двете най-стари църкви в София, датиращи от римската епоха.Църквата представлява кръстокуполна базилика с нартекс, три кораба и тристенна апсида."Света София" е построена от император Юстиниян през VI век. Под нея са открити гробници от I-IV век пр. Хр. Знае се, че църквата в днешния си вид е четвъртата подред църква, издигана на това място. Историята на София е тясно свързана с храма „Света София“, който подобно на Света София в Цариград е посветен на "Премъдростта Божия" - едно от имената на младия Исус Христос. Тя е един от символите на града - дала е името му, също така се намира и на неговия герб.
 

Национален Исторически Музей     


 

 

 

 

 

 

Националният исторически музей е един от най-големите и богати исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 700 000 паметници на културата, представящи историята на днешните български земи отпреди 8000 години до наши дни. В залите на музея са изложени едва 10% от всички тези ценности и паметници. Националният исторически музей е създаден през 1973г. Музеят се намира в покрайнините на града, в Квартал Бояна, разположен в бивша правителствена резиденция.
 

Национален Дворец на Културата


  

 

 

 

 

НДК е разположен в центъра на град София. Той представлява многофункционален комплекс, синтез на модерна архитектура и пластични изкуства. Открит е през 1981 г. по случай навършването на 1300 години от основаването на България. НДК разполага с 15 многофункционални зали, 55 помещения за срещи с общ капацитет над 8000 места и с над 15 000 кв. м изложбена площ. Около самата сграда има просторна градинка, известна като градинката пред НДК, с много пейки и места за отдих. По цялата й дължина има ефектен фонтан, който лятно време е осветен през нощта.

Храм Паметник Свети Александър Невски

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Свети Александър Невски“ е православен храм-паметник в София, който е катедрален храм на българския патриарх. Около катедралата се намира площад със същото име. Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на императора. С площта си от 3170 m², при построяването си, храмът се превръща в първа по големина напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров. Храмът е провъзгласен за патриаршеска катедрала през 1953 г., а през 1955 е обявен за паметник на културата с национално значение.

Национална художествена галерия

 

 

Националната художествена галерия в София се намира в бившия царски дворец на столицата, заедно с Националния етнографски музей. В своя фонд, галерията съхранява повече от 50 000 творби на български художници. Посетителите имат възможност да разгледат няколко постоянни експозиции, сред които са: българската живопис през Възраждането, едни от най-значимите образци на българския иконопис, както и изложби на съвременни творци.

Национален природонаучен музей

 

 

 

НПМ е единствената национална институция, пряко ангажирана със съхраняването на научни колекции от живата и неживата природа от България и света. Основните приоритети на музея са изучаването на биологичното разнообразие, опазването на природната среда и еволюцията на организмите. Във връзка с това главната задача на НПМ е всестранното проучване на фауната, флората, фосилите, минералите и скалите на България и други страни. Силно развити са и изследванията на насекомите.


 

IMG_20221105_135803_edited.jpg
NHMBG1.jpg
Basilica_of_Hagia_Sofia,_Bulgaria_edited.jpg
NDK3.jpg
nevski.jpg
IMG_20221105_140224_edited.jpg
IMG_20221105_152301_edited.jpg
nac-pripodonauch-muzei_1130x636_crop_55b28a5b2f.jpg
bottom of page